Beschrijving

 

In 2016 heeft in de Nuenense Krant het volgende gestaan:

De straten in deze woonwijk en ook de woonwijk zelf, zijn genoemd naar het gebied de Molvense Erven, dat onder deze naam voorkomt op de kadasterkaart van 1832 voor het gebied aan de westkant van de straten Lyndakkers en Oude Kerkdijk. De naam Molven komt in verschillende archiefstukken voor, ook als Molenven, Mokerven, Molkersven en Molkersveen geschreven. In een akte uit 1526 staat “een vlot van enen veen geheiten, geleeghe tot opwetten bijnae aent eynde”. Dat de naam Molven zou kunnen verwijzen naar de aanwezigheid van mollen in het gebied, is niet aannemelijk. Molker zou een verbastering kunnen zijn van het aangrenzende gebied de Mulakkers. Alle gronden in dit gebied worden op de oude kadasterkaart als heide aangegeven. Het woord “erven” wijst erop dat de heidegronden zijn ontgonnen en daarna zijn uitgegeven als landbouwgrond. Het gebied de Molvense Erven is ontgonnen in 1914.

Wie er meer kan vertellen over onze wijk is mede-bewoner van het eerste uur, Leo van Aarle:

Onderstaand mijn verhaal over de Molvense Erven zover ik het nog weet… Vroeger was het hier weiland met een enkele boerderij, verder stond er een steenfabriek bij Enode. Medio jaren 60 is de weg Eindhoven-Helmond aangelegd en heeft het bedrijf waar ik werkte (“De Kempen”) het zwembad Enode en de visvijver uitgezogen. Het goede zand ging naar onder andere naar de aanleg van de Geldropse dijk en het viaduct (de Geldropsedijk was toen nog een zandweg). De grond, gedeeltelijk ook leemhoudend, werd hier op de weilanden van de Molvense Erven gespoten. Voordat dit ging gebeuren werden de grachten aangelegd die we konden gebruiken voor de waterafvoer.
Vroeger was de verbinding Nuenen-Geldrop wat nu de Oude Kerkdijk heet. Deze weg liep door wat nu Enode is. Dit is nog te zien bij het witte huis van Bert Lavrijssen aan de overkant (Geldropsedijk 63).

Ik weet niet precies waar de naam Molvense Erven vandaan komt maar ik kan me voorstellen, aangezien dat het hier laagliggende weilanden waren met veel mollen, dat daar de naam daar aan is ontleend. Dit zou bij de gemeente bekend moeten zijn.

Nadat hier op de weilanden ca. 1 meter en meer grond was aangebracht heeft het bedrijf waar ik ook werkte “Dielis B.V.”, samen met bouwbedrijf van Rhee uit Eindhoven de grond van de Gemeente gekocht voor een project vrije sector woningen.

Als je de Molvense Erven in rijdt vanaf de Arnold Pootlaan (toen nog Kempenlaan) bouwde van Rhee aan de rechterkant van de weg en Dielis links in de grote bocht na het speelveldje en bij het voetpad bouwde van Rhee zowel links als rechts. Van Rhee was een echte woningbouwer en bouwde op een heel andere wijze dan Dielis, welk bedrijf meer een vrije sector bouwer was.

Nu verder over het gedeelte wat Dielis heeft gebouwd. Dat zijn in totaal 100 woningen. Als ik me nog goed herinner in de eerste Fase 53 stuks en 47 in de tweede fase. Dat is het gedeelte voor het voetpad Geldropsedijk. De 1e fase woningen zijn opgeleverd tot ca. begin 1973 en toen wegens een recessie in de bouw is het plan van de tweede fase stilgelegd.

Medio 1975 herstelde de bouw zich weer en is de 2e fase aangevangen waar wij nu wonen, ik was hier de eerste bewoner 2 oktober 1976 en heb nog een aantal maanden achter de bouw afrastering gewoond. Dit had te maken met onze oudste zoon die dan nog even hier naar de zesde klas kon. Omdat ik bij de aannemer werkte kon dit geregeld worden.

Toen wij met de bouw begonnen was de weersgesteldheid zo slecht, dat het hele terrein kapot werd gereden. Om de bouw toch door te laten gaan is in overleg besloten om de woningen te onderheien wat voor de kopers toen een meerprijs betekenden.

De bouwketen in de eerste fase stonden op het speelveldje wij wilden ze daar laten staan maar diverse bewoners vonden dat bezwaarlijk en toen hebben we de bouwketen voor de 2e fase geplaatst nabij de uitrit naar de Arnold Pootlaan, zeg maar in de tuin van Theo Verheijen (ME 264) en Peter Meijs (ME 262).

De woningen die wij toen bouwden werden op de markt gebracht door Makelaar Stok uit Tilburg. De projectleider daarvan was Joost Geerts, en die heeft nog een aantal jaren hier in de straat gewoond (Waar nu Mathijs Rooijakkers woont, ME 80).

Zowel in de 1e als 2e fase werden 3 verschillende type woningen gebouwd type A1 en A2. Enig verschil tussen beide typen is hoe de keuken gesitueerd is. Tegen de gracht staat type C dit zijn de woningen waar aan de achterzijde het dak doorloopt naar de eerste verdieping en in de 2e fase zijn ze in spiegelbeeld gebouwd t.o.v. de 1e fase.

De grond tegen het water was in eerste instantie van de gemeente en openbaar groen. Het water was toen zeer zuiver, schoon en de kinderen konden er in zwemmen en met bootjes varen. In de winter werd er volop geschaatst, helaas is dit alles al lang voorbij. De grond aan de waterkant is door alle bewoners aangekocht, dit is allemaal gebeurd onder begeleiding en toedoen van de BVME in de begin jaren ’90.

Tot zover Leo. Jan Vos gaat verder:

Ik ben zelf ook pas later in de wijk komen wonen en heb het meeste van “horen zeggen”. Ik heb ooit gehoord dat de naam is gekozen omdat hier vroeger het Molven lag. Maar dat is bij de gemeente na te gaan.
Ook de startdatum is niet eenvoudig omdat de wijk in een aantal fases is gebouwd en zelfs door verschillende aannemers. Toen wij in 1976 kochten was het huis net 9 maanden oud en behoorde tot het laatst gebouwde gedeelte.
De huizen langs het water (geschakeld vrijstaand) zijn onderling verschillend omdat ze geen kopers vonden voor de tweede bouwfase. Betonnen vloeren werden vervangen door houten balken en planken. De kozijnen werden van vurenhout i.p.v. hardhout etc. Toen kon de prijs omlaag en vonden ze alsnog kopers voor die ‘dure huizen’

De officiële oprichting van de Belangenvereniging (BVME) is 28 juni 1976 (KvK) en de statuten zijn gepasseerd op 25 mei 1977.

Mede-wijkbewoner Bert van Rooij vond in zijn spouwmuur een knipsel over een héél vroege activiteit van de BVME i.o.; een bijeenkomst t.g.v. de oplevering van de ME. Zie: https://www.bvme.nl/Documenten/Feest oplevering ME.pdf

Er zijn vast nog meer wetenswaardigheden te melden over onze mooie wijk. We horen ze graag van u !